Otázky a odpovědi

Vaše dotazy odpovídá Libor Činka, hypnoterapeut a specialista na pamět a zrychlené učení

Může člověk po hypnóze pracovat?

Dobrý den přeji,
potřebovala bych se zeptat, jestli je člověk (na základě vašich zkušeností) po hypnóze schopný "normálně" pracovat? 
Ptám se, jelikož budu muset po návštěvě vašeho centra zpátky do práce a nevím, jaké mohou být eventuální dopady.

Hezký den, 
pokud byste přijela autem, tak je potřeba asi tak pět minut na přeorientování na plné soustředění. Je to podobné, jako když se probouzíte, za chvíli jste plně bdělá.  

Chci se zbavit antidepresiv

Dobrý den, pokoušela jsem se po 5 letech velmi pomalu vysazovat antidepresiva. Vysazovala jsem je postupně půl roku a po úplném vysazení jsem dostala po dvou měsících zcela bez leku abstinenční příznaky, které se stále zhoršovaly a já po dvou měsících začala brát léky znova, protože bych to asi něpřežila. Je možné se této závislosti zbavit hypnózou? lékaři mi tvrdí, že už je musím brát do konce života, protože jsem prostě závislá.

Dobrý den,
doporučuji Vám kontaktovat kvalitního psychiatra/psychoterapeuta, mého kolegu, předního českého odborníka v hypnoterapii MUDr. Františka Matušku. Pokud Vám lékaři tvrdí to, co jste napsala, tak patrně nerozumí oboru, a zadruhé ti, kteří Vám je předepisovali by byli odpovědní za "danou závislost". 

Hypnóza a epilepsie

Dobrý den, mám epilepsii, která ve mně vyvolává panický strach a úzkost ze záchvatů. Bojím se do obchodů a autobusů, že záchvat přijde. Beru sice AD, jenže nevím, zda je to úplně to nejlepší řešení. Často slýchám, že hypnóza je u epilepsie dost nebezpečná, dokonce se předpokládá její zhoršení. Myslím si ale, že dobrý hypnotizér by měl i tento problém zvládnout, nebo je pravda, že u této nemoci je riziko veliké a hypnotizéři se tomuto raději vyhýbají?

Dobrý den,
vzhledem k tomu, že užíváte AD, doporučuji Vám kontaktovat psychiatra, mimo jiné předního českého odborníka v hypnoterapii MUDr. Františka Matušku

Isomnie a anxiolytika

Dobrý den Libore,
již delší dobu sledují vaší práci a líbí se mi, že je na vás vidět, že vám jde skutečně o pomoc lidem. Já se léčím s panickou poruchou již od roku 2004. Beru antidepresiva SSRI vizší dávku, protože jsem již dobře stabilizovaná. Trápí mě však nespavost a tak užívám Lexaurin cca 3-4 tablety týdně nebo když jsem ve stresu nebo mám úzkost. Vím, že ho mám u sebe a to pro mě berlička. Myslím, že kdybych měla kvalitní spánek, tak se Lexaurin odnaučím brát, mám však slabou vůli. 

Dobrý den, insomnie je velmi dobře řešitelná pomocí vhodné kombinace hypnoterapie, systemické terapie, NLP. Mnoho klientů mi překvapěně vypráví, jak nepomohla vyšetření včetně spánkové laboratoře a po pár sezení, někdy již po úvodním se spánek začal výrazně zlepšovat.

Nejde o slabou vůli, ale o nedostatek know-how pro řešení.

Chcete-li opravdu pomoci, můžete si domluvit 3 terapeutická setkání.

Jazykový kurz němčiny

Dobrý den, zajímá mě, zda plánujete v letošním roce kurz německého jazyka. Jinak od Ježíška jsem dostala Vaši knihu Ovládněte svůj mozek a moc děkuji. Vám za to, že jste ji napsal a vydal a Ježíškovi za krásný dárek. Kniha mě nadchla. Nějak nezvládám rychlo čtení (léčím se s depresemi a mám problém se soustředěním), ale čtu. Mám našlápnuto, mám cíle a začínám, ne od nuly, ale z hlubokého mínusu. 

Dobrý den,
v první řadě gratuluji, máte našlápnuto, máte cíle. Pokud potřebujete pomoci, tak můžete využít speciálních nahrávek a programů jako je Hypno Triumf.

Jinak němčinu zatím neplánujeme.

 

Kineziologie

Dobrý den, jaký máte názor na kineziologii a provádíte ji? Je možné pomocí kineziologie odstranit trému, kterou mám při ústním zkoušení ve škole? Děkuji

Hezký den, nikdy nejde jen o metodu, ale o toho, kdo ji používá. Kineziologii nepoužívám protože jde o omezený přístup, který je možné použít, ale rozhodně nemůže ve většině případů řešit komplexní problémy a situace uvedeného typu. Jako za hypnoterapeutem za mnou přichází mnoho lidí, kteří absolvovali nejrůznější metody.

Naprosto jistě vím, že většina kineziologů tuto oblast nedokáže obsáhnout stejně jako většina psychiatrů či psychologů. Bez praxe v této oblasti lze sice omezit projev trémy, ale není možné konstantně podávat špičkový výkon ať už typu prezentace, prodeje či uměleckého vystoupení. Protože mám více než 30 leté zkušenosti s vystupováním jak před publikem čítajícím jen pár lidí až po mnohatisícové tuzemské i zahraniční (včetně Las Vegas), mohu komukoli, kdo má problémy s vystupováním na veřejnosti pomáhat komplexně - od nastavení zdravého sebevědomí, po jistotu v prezentaci až po špičkové vytoupení hodné velkých světových scén.

Lahká amnézia sposobená hypnózou

Je možné, aby my hypnoterapeut vymazal z pamati všetky spomienky, ktoré by som chcel zabudnut?

Jde o náročný proces a konkrétní metoda musí být velmi dobře zvážena. Lehká amnézie způsobená hypnózou je však častým projevem transu. Příkladem amnézie je amnézie na hypno-show nařízená hypnotizérem. Obvykle jde o zapomenutí na číslo či slovo, na které si však hypnotizovaný vzpomene po opuštění hypno-show. Je povinností hypnotizéra v takovém případě vázat sugesci jen na prostor show a následně odvolat sugesce v show použité, aby si člověk mohl v běžném životě vzpomenout.

Meditace

Chcem sa opitat aky je rozdiel medzy relaxaciou alebo hypnotyckym stavom (pri autohypnoze) a dobre zvladnutou meditaciou pocas ktorej dokazem uplne zastavit myslienky. Proste moja mysel je uplne prazdna. Mozem si v tomto stave ukladat do podvedomia sugescie alebo to je zbytocne?

Rozdíl je právě v tom, že meditaci necháte plynout, zatímco při autohypnóze využíváte programování.

Dyslexie

Je možné vaší terapií eliminovat dyslexii? Desetiletý vnuk má diagnostikovanou dyslexii a  vyvolaný stres mu spouští kašel. /Jeho první řeč je angličtina, nyní je již třetí rok v české škole/.

Vzhledem k tomu, že až kolem 80% diagnóz je chybných (klasická vyšetření zcela ignorují poznatky o střídání funkci mozkových hemisfér, testy jsou špatně prezentované...), tak si dokáži představit, že můžeme vytvořit řešení, které povede minimálně ke snížení stresu a chyb.

Hypnóza a zrak

Zdravym vas pan Libor. Chcem sa opitat ci by sa pomocou hypnozy alebo autohypnozy dal napravyt zrak? Nosim okuliare na dialku a uz som rozmyslal aj nad laserovou operaciou, ale najprv chcem vyskusat ine spôsoby. V pripade autohypnozy ake sugescie by som mal pouzivat.

V současné době mi nejsou známé přesvědčivé studie o využití hypnózy, které by vedli k zlepšení zraku z dlouhodobého hlediska na takovou úroveň, která je možná pomocí laserových operací. Hypnóza je sice velmi mocný nástroj, nicméně někdy existují jistější varianty řešení. Existují ověřené případy například zvětšování ňader, avšak domnívám se, že oko se stále musí přizpůsobovat vnímání za různých podmínek a jde tedy o složitější záležitost než jednorázová úprava velikosti oční koule. 

Strach - jízda na kole, v autě

Zhruba od 6-ti let jsem jezdila na kole. V dospělosti jsem asi 10let neměla možnost jezdit, teď jsem si koupila nové kolo, jezdím, ale mám stále strach. Hlavně na frekventovaných silnicích. Nikdy jsem neměla na kole ani při jiné činnosti vážnější úraz.
Po smrtelném pracovním úrazu manžela jsem byla nucena absolvovat autoškolu, vcelku úspěšně. Pak jsem za asistence kamarádky, zkušené řidičky, asi půl roku jezdila, hlavně kvůli tehdy šestnáctiletému synovi. Škola, taneční kurzy atd. V té době mi bylo 50 let. Syn už byl tehdy díky zesnulému otci a přirozenému nadání lepším řidičem než já, ale zákon mu řízení nepovoloval.
Po jeho zletilosti jsem se řízení auta dobrovolně vzdala v jeho prospěch, auto potřeboval k výkonu povolání. Ráda bych se k řízení vrátila...bojím se.
Jsem pracující důchodkyně, zdravá fyzicky i psychicky, soběstačná. Žiji sama na malém městě. Kromě práce mám i řadu dalších aktivit a přátel.

Hezký den, se strachem je možné zacházet a naučit se jej zvládat. Řešení je možné zpravidla během cca 3 - 5 hypnoterapeutických sezení.

Strach 

Dobrý den! Chtěla bych se zeptat, když se mi narodila dcera stal se ze mě řekněme strašpytel, je to druhé dítě, ale až při ní ve všech věcech vidím to nejhorší, co se může stát. Nevím v čem je to jiné, nevím kde ta chyba je. Můžete mi poradit? Díky

Z Vámi popsaného usuzuji, že prožíváte to, co prožívá asi většina rodičů. Nejde o chybu. Strach je i ochranný mechanizmus, který nám má pomoci vyvarovat se chyb. Pokud by Vás to trápilo příliš a omezovalo Váš život, pak je na místě domluvit si terapeutickou pomoc.

Hypnóza a cigarety 

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda pomáháte od zlozvyku kouření, popř. kolik je nutných sezení, na kolik to vyjde a na kolik procent je metoda účinná.

Ano, specializuji se na několik oblastí a jednou z nich je právě Osvobození se od cigaret. Individuální hypnoterapie je 100% účinná v případě, že přesně dodržíte jednoduché kroky mezi našimi sezeními a nepatříte mezi řídkavé výjimky, kam patří lidé, kteří mají v nitru podvědomý program sebepoškozování - pak terapie trvá déle. Základní podmínkou je, že sám člověk opravdu chce přestat a tedy nejde o osobu, která je donucena přijít, například rodiným příslušníkem.
Přichází-li klient sám, pak je postup připodobnitelný odvirování počítače a trvá cca 3 - 6 hypnotických sezení. 
Doporučuji Vám mimo jiné přečíst si články na blogu o zaměřené na to jak přestat kouřit. Pokud jste rozhodnutá, objednejte se na hypnoterapii.